13-04-11

Zoetzure kipspiesjes

Ingrediënten (ca. 24 stuks):                             

  • 500 gram kipfilet
  • 2 tenen knoflook (uitgeperst)
  • zout & versgemalen peper
  • 125 ml citroensap (versgeperst)
  • 1½ eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel basilicum (gedroogd)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1½ eetlepel honing
  • 1 verse ananas, in blokjes (evt. kan ook een blikje gebruikt worden)
  • 12 kleine zongedroogde tomaatjes
  • 24 cocktailprikkers
  • 24 blaadjes verse basilicum

 

Bereiding:

  1. zoet-zure_kipspiesjes_zelfSnijd de kip in kleine stukjes en doe deze in een grote kom.
  2. Meng knoflook, zout, peper, citroensap, olijfolie, basilicum, paprikapoeder en honing en schenk het mengsel over de kip. Schep het geheel goed om en laat het minimaal een uur marineren.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de stukjes kip uit de marinade, doe ze in een ovenvaste schaal en bak ze in ca. 10 – 15 minuten goudbruin.
  4. zoet-zure_kipspiesjes_zelf-2Haal de kip uit de oven en laat ze afkoelen.
  5. Rijg de kip, met een blaadje basilicum en een blokje ananas of een zongedroogd tomaatje aan een cocktailprikker.

Tips:

  • Gebruik versierde cocktailprikkers om het geheel een extra feestelijk tintje te geven.

 Bereidingstijd: ca. 20 minuten (excl. marineer- en afkoeltijd)

20:45 Gepost door trudy van leeuwen in amuses recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Nieuw Zeelandse mosselen met kruidendressing

Ingrediënten voor ca. 20 stuks:

  • 20 Nieuw Zeelandse mosselen in een halve schelp (ontdooid, uit de diepvries)
  • 8 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 4 eetlepels rode wijn azijn (Cabernet Sauvignon)
  • 2 eetlepels citroensap (versgeperst)

  • 1 theelepel mediterane kruiden of Italiaanse kruiden

 

Bereiding:

  1. Meng de olijfolie, de azijn, het citroensap en de kruiden goed door elkaar.
  2. Snijd de mosselen met een scherp mesje los van de schelpen.
  3. Leg de mosselen op de schelpen op een schaal en druppel de dressing erover.

Tips:

  • Kun je niet aan Nieuw Zeelandse mosselen komen, gebruik dan Zeeuwse Mosselen (Imperial, Jumbo of Goudmerk). Kook de mosselen in een glas witte wijn en een handje mosselgroenten en laat ze afkoelen.
  • Gebruik voor het mengen van de dressing een leeg jampotje of een speciaal dressingflesje. Het flesje maakt het verdelen van de dressing ook makkelijker.

20:41 Gepost door trudy van leeuwen in amuses recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gevulde eieren a la Dennis

Ingrediënten voor 40 hapjes:

  • 20 eieren
  • 1½ – 2 theelepels dijon-mosterd
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • (versgemalen) peper en zout
  • mespuntje chilipoeder
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 3 eetlepels frietsaus
  • 5 druppels tabasco
  • 1 sjalotje (zeer fijn gehakt)
  • 1 augurk (zeer fijn gehakt)
  • (gedroogde) peterselie of bieslook voor de garnering

 

Bereiding:

  1. Kook de eieren zeer hard (ruim 10 minuten) en laat ze goed schrikken onder de koude kraan.
  2. Laat de eieren afkoelen en pel ze voorzichtig zodat ze niet stuk gaan.
  3. Snijd de eieren over de lengte door midden.
  4. Schep met een theelepeltje het eigeel uit de halve eieren. Leg de eiwitten op een schaal en bewaar het eigeel.
  5. Meng het eigeel in een schaal met zout, peper, paprikapoeder, chilipoeder en tabasco. Prak het geheel fijn met een vork.
  6. Voeg het zeer fijngenipperde sjalotje en de augurk toe. Voeg twee eetlepels frietsaus toe en een eetlepel tomatenketchup.
  7. Prak het mengsel goed door elkaar, voeg eventueel extra frietsaus en tomatenketchup toe totdat een mooi glad mengsel ontstaat.
  8. Proef de vulling en voeg eventueel naar smaak meer kruiden, peper, zout en/of tabasco toe.
  9. Doe de vulling in een spuitzak met een grote gekartelde mond en spuit de vulling in de halve eiwitten.
  10. Garneer de gevulde eieren met een beetje (gedroogde) peterselie of bieslook.

Tips:

  • Vervang de paprikapoeder eens door kerriepoeder.
  • Meng eventueel een paar eetlepels tonijnsalade door de vulling.
  • Gebruik niet al te verse eieren, verse eieren zijn moeilijk af te pellen.

20:40 Gepost door trudy van leeuwen in amuses recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |