12-04-11

Coquilles en rosbief

 

Nee, niet samen in één recept. Gisteren experimenteerde ik met coquilles in het voorgerecht en maakte ik verder (heel nostalgisch) een stuk rosbief klaar.

Gegrilde coquille met gebakken jonge Nicola en panchetta

Snij een nieuwe aardappel (in dit geval een Nicola uit Frankrijk) in heel dunne plakjes en bak die in wat olie. Bak een reepje panchetta krokant. Zet opzij. Gril de coquille 1,5 minuut aan elke kant. Warm op het laatst de aardappel en de panchetta mee. Beetje zout en peper op de aardappel en coquille.

Past uitstekend!

Gegrilde coquille met zoetzure rettich

Snij een paar dunne plakken rettich en blancheer die even. Doe ze een uurtje in een mengsel van 1 el sushi azijn en 1/2 el basterdsuiker. Dep daarna droog. Maak een stapeltje van gegrilde coquille, rettich en een blaadje basilicum.

Lekker, maar de rettich was niet pittig genoeg. Wellicht de volgende keer eens proberen samen met een carpaccio van (rauwe) coquilles.

Rosbief braden

Midden jarig tachtig keken we wel eens naar de BRT waar op zondag de toen bekende hoogleraar en brompot Herwig van Hove bij zich thuis kookte, en daarvan heb ik toen rosbief leren braden. Ook toen al was de slager (op de Oranje-galerij in Leiderdorp) verrast als ik om een kilo rosbief vroeg, maar die had het in ieder geval nog meestal. Zelfs AH had het in die jaren. Tegenwoordig moet ik er voor naar Leiden.

Een groot stuk vlees in de oven braden is tegenwoordig kinderspel met een vleesthermometer. Voor rosbief is de gewenste kerntemperatuur tussen de 50 (rood) en 55 graden Celcius (rosé). Oven op 125-150 graden, kerntemperatuur instellen en de oven doet de rest.

Voordat het de oven in gaat moet de buitenkant dichtgeschroeid worden. Dat doe ik in de koekenpan met een niet te hete olie. Verder is het lekker de buitenkant in te wrijven met wat kruiden, bijvoorbeeld rozemarijn en tijm, of, zoals gisteren, met een mengsel van Ras El Hanout en gekneusde korrels zwarte peper.

Op de foto met een salade met vinaigrette, en wat aardappelkroketjes.

23:13 Gepost door trudy van leeuwen in vlees gerechten | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

dit is heel erg lekker
zelf al eens gemaakt

Gepost door: renze | 12-04-11

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.