16-04-11

Aardappeltaart met kruidenboter en krokant spek

aantal personen: 4-6

  • Ingrediënten:
    • 25 gr heel lang dun gesneden gerookt borstspek zonder zwoerd of kraakbeen
    • 1,5 kg hardkokende aardappelen
    • 200 g boter
    • 2 bollen knoflook
    • 2 takjes verse tijm
    • Zout
    • Witte peper

       

  • Bereiding:
    • Knoflook (of ui) samen met de tijmblaadjes fijn hakken
    • Boter smelten, schuim afhalen en laten bezinken
    • De geklaarde boter (zonder bezinksel)
    • bij het look- en tijmmengsel voegen en kruiden met peper en zout
    • Aardappelen schillen en in dunne schijfjes snijden
    • Spoelen onder stromend water en laten uitdruppen of keukenpapier
    • Oven voorverwarmen op 240 graden
    • Metalen vorm (28 cm) bekleden met boterpapier of alupapier (mag er ruim overhangen), insmeren met botermengsel
    • Spek stervorming in de vorm leggen (de uiteinden van het spek hangen over de vorm), de bodem moet mooi bedekt zijn
    • Dan lagen aardappelschijfjes leggen en telkens insmeren met het botermengsel
    • Doorgaan tot de vorm is gevuld
    • Overhangende spekrepen over de aardappelen plooien, daarna het papier erover (niet helemaal afsluiten)
    • Taart 15 minuten bakken op 240 gaden, daarna 30 minuten afbakken op 200 graden
    • Is het spek niet krokant, zet de taart dan nog even onder de grill (pas op met boterpapier) Papier bijknippen
    • Taart in vorm opdienen met groene sla en vinaigrette en een fris wit wijntje

18:31 Gepost door trudy van leeuwen in Hartige taart | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.