16-04-11

Abrikozenkruimeltaart met amandelcrème

Ingrediënten:

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 90 g garneeramandelen
  • 140 g boter of margarine
  • 50 g poedersuiker
  • 1 ei
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 blik halve abrikozen op siroop (± 700 g)
  • 110 g bloem
  • 60 g suiker
  • poedersuiker uit strooibus
  • blindbakvulling of gedroogde peulvruchten
  • bakpapier

 

Bereiding:

De oven voorverwarmen op 225°C of gasovenstand 5.
Intussen de plakjes bladerdeeg uitspreiden op het aanrecht en in ± 5 minuten laten ontdooien. Het aanrecht bestuiven met bloem, de plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot een ronde lap van ± 30 cm.
Een bakplaat bekleden met bakpapier en de deeglap erop leggen.
De randen ± 2 cm naar binnen vouwen en iets aandrukken, zodat een iets opstaande rand ontstaat. Van bakpapier een rondje knippen en deze op de taart leggen. De blindbakvulling of de peulvruchten in de taart leggen en deze in het midden van de oven ± 15 minuten bakken.
Intussen in de keukenmachine 60 g van de amandelen tot poeder malen. In een kom met een houten lepel 50 g boter romig roeren. De poedersuiker en de gemalen amandelen erdoor mengen. Het ei en de crème fraîche erdoor roeren zodat een gladde crème ontstaat.
De abrikozen laten uitlekken. De bloem boven een kom zeven.
De rest van de (koude) boter in blokjes snijden en aan de bloem toevoegen. De suiker toevoegen en het geheel tot een soepel deeg kneden. Tussen de vingers het deeg verkruimelen.
De bodem uit de oven nemen en in ± 10 minuten iets laten afkoelen.
De oven terugdraaien naar 200°C of gasovenstand 4.
De amandelcrème over het deeg uitstrijken. De abrikozen met de bolle kant naar onder in cirkels (van buiten naar binnen) over de crème verdelen. Het kruimeldeeg erover strooien.
In het midden van de oven de taart in ± 25 minuten goudbruin en gaar bakken. De taart uit de oven nemen en laten afkoelen tot lauwwarm.
Bestrooien met gehakte amandelen en poedersuiker.

15:01 Gepost door trudy van leeuwen in taart en gebak en cake | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.