19-04-11

Kruidkoek

Koek met een ouderwetse heerlijke smaak

Bereidingstijd:
0-10 minuten
Keuken:
Internationale keuken
Smaak:
Neutraal
Techniek:
N.v.t.
Soort gerecht:
Banket
Uit eigen keuken:
Nee (i)

Ingrediënten voor 12 personen

50 g keukenstroop
100 g vloeibare honing
1 1/2 dl melk
200 g bloem
50 g volkorenmeel
1/2 zakje bakpoeder (15 g)
50 g donkere basterdsuiker
mespunt zout
1 el gemalen kaneel
2 tl gemberpoeder
1/4 tl gemalen kruidnagel
3/4 tl gemalen nootmuskaat
1/2 anijsblokje, verkruimeld
5 el poedersuiker
25 g greinsuiker (banketbakker)

Hulpmiddelen

Springvorm 18 cm, ingevet

Bereidingswijze

Stap 1
Oven voorverwarmen op 160C. Op laag vuur keukenstroop met honing en melk al roerend verwarmen. Bloem met volkorenmeel, bakpoeder, basterdsuiker, zout en alle specerijen mengen.

Stap 2
Kuiltje in bloem maken en stroopmengsel erin schenken. Tot glad beslag kloppen en in springvorm scheppen. Beslag naar randen toe iets laten oplopen. Koek in midden van oven in 1 uur gaar bakken, na 40 min. met aluminiumfolie afdekken.

Stap 3
Koek uit oven 10 min. laten afkoelen, rand van springvorm verwijderen. Koek verder op rooster laten afkoelen.

Serveertips

Voor garnering poedersuiker met paar druppels water tot dikke, glanzende massa roeren en over bovenkant van taart uitstrijken. Direct met greinsuiker bestrooien, iets aandrukken en laten drogen.


Varieren met smaak
Ook erg lekker smaakt de koek als u 100 g krenten en rozijnen en 3 fijngesneden bolletjes gember, omgeschud met wat bloem, op het laatste moment door het beslag roert. De greinsuiker in het glazuurlaagje kunt u vervangen door grofgehakte ongezouten noten zoals hazelnoten of amandelen, die in een droge koekenpan licht geroosterd zijn. U kunt de glazuur ook weglaten en de bovenkant van de koek na het bakken heel dun bestrijken met sinaasappelmarmelade of gemberjam en garneren met dunne reepjes gember.

Foto's

10:46 Gepost door trudy van leeuwen in taart en gebak en cake | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.