26-04-11

Aardappel-broccolitaart

Ingrediënten:

750 gr vastkokende aardappels in blokjes
600 gr broccoli
125 gr magere spekjes
4 eieren
200 ml slagroom
100 gr geraspte kaas
2 uien gesnipperd
2 el olijfolie

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de aardappelblokjes
net gaar. Verdeel de broccoli in roosjes. Schil de stronken
en snijd in kleine stukjes. Doe de broccoli de laatste
3 minuten in de pan bij de aardappels. Giet het geheel af.
Laat goed uitlekken en schep de helft in een ingevette
taartvorm (24 cm) Bak de spekreepjes droog en krokant.
Voeg de ui met de olijfolie toe en bak totdat de ui begint
te kleuren. Voeg dit toe aan de taartvorm en strooi de helft
van de kaas erover. Doe de rest van de aardappels en de
broccoli in de taartvorm. Klop de eieren los en voeg de
slagroom toe. Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet dit
geheel over de taart en strooi de laatste kaas erover.
Bak de vorm 30-40 minuten in de oven.

12:55 Gepost door trudy van leeuwen in Hoofdgerechten A-I | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gegratineerd Brussels lof

Ingrediënten:

4 dikke struiken witlof
100 gr boter
50 ml water
1 teentje knoflook geperst
50 gr bloem
150 ml melk (verwarmd)
1 el franse mosterd
150 gr geraspte kaas
zout en peper
gemalen nootmuskaat
8 plakjes gekookte ham
1 kg aardappelen gekookt en gehalveerd

Bereidingswijze:

Maak de witlof schoon en snijd hem in dunne reepjes.
Leg de stukjes witlof in een braadpan en voeg 25 gr boter,
water en knoflook toe. Stoof de witlof in een half uur op
een halfhoog vuur gaar. Neem de witlof uit de pan.
Gooi het kookvocht NIET weg. Doe het kookvocht in een maatbeker
en vul het aan met de melk. Smelt in een steelpan 50 gr boter
en roer de bloem erdoor. Roer met de garde krachtig het kookvocht
erbij en breng aan de kook. Kook de saus op een laag vuur nog
5 minuten door. Roer de mosterd en bijna alle kaas erdoor en laat
de kaas smelten. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Vet een ruime ovenschaal in. Doe de witlof in het midden in
een schaal en schik de aardappels er links en rechts naast.
Snijd de ham in reepjes en verdeel over de schaal.
Schenk de kaassaus erover en bestrooi de schotel met de rest van de kaas.
Gratineer de ovenschaal 15-20 minuten in de oven op 200 graden.

 


12:47 Gepost door trudy van leeuwen in groenten gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rolletjes met bieslookcrème

Ingrediënten:

100 gr gerookte kip filet (vleeswaar)
125 ml zure room
1 el gehakte bieslook
peper
2 pannenkoeken kant en klaar

Bereidingswijze:

Pureer de kipfileten meng de zure room en bieslook erdoor.
Voeg peper naar smaak toe.

Bestrijk de pannenkoeken met het kip mengsel.
Rol de pannenkoeken strak op, verpak de rolletjes
in huishoudfolie en leg ze minstens een uur in de koelkast.
Verwijder de folie en snijd de rollen met een scherp mes
in schuine plakken. Zet vast met een cocktailprikker.

12:45 Gepost door trudy van leeuwen in Diversen gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |