01-10-13

Auberginetorentjes met peterseliesaus

Auberginetorentjes met peterseliesaus 
4 personen 

Ingrediënten 
2 aubergines 
1 takje rozemarijn 
6 el olijfolie 
1 tl tomatenpuree 
1 teentje knoflook fijngesnipperd 
1 kalfsschnitzel, in kleine blokjes 
4 el gekookte wijnzuurkool 
100 ml slagroom 
2 el witte wijn 
½ pot vleesfond (á 380 ml) 
1 zakje verse peterselie (30 gr), van steeltjes ontdaan 
1 vleestomaat, in 4 gelijkmatige plakken 

Voorbereiden 
Oven voorverwarmen op 175°C. 

Bereiden 
Van aubergines 8 plakken van 1/2 cm dik snijden. Rest van aubergine in heel kleine blokjes snijden. Blokjes in zeef leggen, licht met zout bestrooien en laten uitlekken. Paar naaldjes rozemarijn zeer fijnhakken. Van olie 2 el in kom mengen met tomatenpuree, rozemarijn, helft van knoflook, 1/2 theel. zout en peper naar smaak. Aubergineplakken insmeren met tomatenolie. Plakken op met bakpapier bekleed bakblik leggen en in midden van oven in 30 min. gaar laten worden. Halverwege baktijd aubergineplakken keren. Intussen met keukenpapier van bovenste laag aubergineblokjes zout en vocht opdeppen. Vocht uit blokjes drukken of knijpen. In braadpan 2 eetl. olie verhitten en hierin kalfsschnitzel 2 min. roerbakken. Rest van olie en aubergineblokjes toevoegen. Vuur laag draaien en deksel op pan leggen. Mengsel afgedekt 20 min. stoven, af en toe omscheppen. Na 10 min. zuurkool, helft van slagroom en rest van knoflook erdoor scheppen. Breng op smaak met zout en peper. Breng in steelpan fond met wijn aan de kook en breng pittig op smaak met zout en peper. Peterselieblad door fond roeren, in 30 sec. laten slinken. Met schuimspaan direct uit pan nemen en in bak ijskoud water overdoen. Peterselie uit water scheppen, laten uitlekken. Fond van vuur nemen. Slagroom en peterselie erdoor roeren, met staafmixer tot schuimige saus kloppen. Op elk bord gebakken aubergineplak leggen. Hierop plak vleestomaat leggen. Auberginemengsel erover verdelen en torentje afdekken met plak aubergine. Saus eromheen schenken.

17:44 Gepost door trudy van leeuwen in Diversen gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-05-11

Tortilla gevuld met mediterrane groentenmix

Tortilla gevuld met mediterrane groentenmix

Aantal personen: 2 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Hoofdgerecht

Ingrediënten:

  • 200 g snijbonen
  • ½ aubergine
  • 1 rode of gele paprika
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 100 g panklare bloemkoolroosjes
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 1 dl tomatensap
  • 100 g rode kidneybonen (uit pot of blik)
  • 2-4 bloemtortilla's
  • 100 g geraspte (geiten)kaas

Bereidingswijze :
Snij de puntjes van de snijbonen en snij de bonen schuin in stukjes van ca. 2 cm. Snij de aubergine in blokjes. Maak de paprika schoon en snij in stukjes. Snipper het sjalotje en de teentjes knoflook. Verhit de olijfolie in een wok of braadpan. Bak het sjalotje en de knoflook zachtjes glazig. Schep de overige groenten erdoor en roerbak ze ca. 4 minuten. Voeg de Provençaalse kruiden, het tomatensap en de kidneybonen toe en laat de groenten nog ca. 5-7 minuten zachtjes sudderen. Schep de groenten af en toe om en laat het vocht intussen verdampen. Verwarm de tortilla's volgens de gebruiksaanwijzing, strooi er geitenkaas op en schep de groenten erop. Vouw de onderkant van de tortilla's over de vulling en vouw daarna de zijkanten over elkaar.

17:30 Gepost door trudy van leeuwen in Diversen gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Gevulde aubergineplakjes

Gevulde aubergineplakjes

Aantal personen                        4 personen     

Soort gerecht                            Hapjes

Ingrediënten

        ·          100 g droge worst

·          1 kilo ui (evt. voorgesnipperd)

·          5 vijgen

·          100 g boter

·          ½ dl balsamicoazijn

·          ½ dl dragonazijn

·          3 eetlepels suiker

·          1 dl kruidenbitter

·          1 aubergine

·          zonnebloemolie

·          snufje zout

·          snufje peper

·          cocktailprikkers

 

Bereidingswijze

  1. Snijd de schoongemaakte uien in fijne blokjes.
  2. Snijd de vijgen in kleine blokjes (inclusief de schil).
  3. Verhit de boter in een hoge pan en fruit de uien hier ca. 5 minuten in.
  4. Blus af met beide azijnen.
  5. Voeg de suiker en de vijgen toe en laat ze een paar minuten meebakken.
  6. Voeg de kruidenbitter toe. Doe het deksel op de pan en laat de compote op laag vuur ca. 45 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Breng de compote op smaak met wat extra suiker, peper en zout.
  8. Snijd een aubergine in plakjes van ca. ½ cm dik en bestrijk ze met wat zonnebloemolie.
  9. Verhit een grillplaat of koekenpan en gril de plakjes in ca. 5 minuten mooi lichtbruin en gaar. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
  10. Snijd de worst in kleine stukjes en meng ze met 4 eetlepels van de uiencompote.
  11. Vul de afgekoelde plakjes aubergine met wat van het uien/worst mengsel en doe ze aan een prikker, zodat er een “U” vorm ontstaat.

17:27 Gepost door trudy van leeuwen in Diversen gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |