11-04-11

Baklava - Griekse recept voor notentaart

Baklava - Griekse recept voor notentaart

Grieks zoet toetje met walnoten en fylodeeg



Griekse Baklava

Baklava

 



 Nodig:
 2 kopjes walnoten, fijngehakt
1 kopje amandelen fijngehakt
kaneelpoeder
500 gram fylo-deeg
500 gram vloeibare boter
Voor de siroop:
1 citroenschil
3 kopjes suiker
3 glazen water
3 kruidnagels
1 kaneelstokje

3 eetlepels vloeibare honing

De walnoten en de amandelen fijnhakken met de blender. De plakjes fylo-deeg uitrollen, zodat ze iets groter zijn dan de bakvorm. Leg 2 vellen fylo-deeg met gesmolten boter bestreken onder in een bakvorm en leg er vervolgens wat amandelen en walnoten met kaneelpoeder op met wat vloeibare boter. Vervolgens 1 vel fylodeeg en een deel noten en kaneel erop met boter. Dan 2 vellen fylodeeg met noten, kaneel en boter. Ga zo door. Bewaar 4 vellen fylo-deeg om er bovenop te leggen. Het bovenste fylo-deeg vel ook met wat boter besprenkelen en een beetje bevochtigen met water . Doop een scherp mes in heet water en snijd daarmee diepe inkepingen in de baklava. Zet de baklava ongeveer 70 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Ondertussen de siroop maken met 3 glazen water, 3 kopjes suiker, 2 eetlepels honing, 3 kruidnagels, de citroenschil en 1 kaneelstokje. Dit vijf minuten laten koken. Als de baklava klaar is, laten afkoelen tot hij lauw is en de hete siroop erover gieten. De Baklava is klaar!

Ingredienten voor baklava
Ingredienten voor baklava
Gemalen walnoten en amandelen
Gemalen walnoten
en amandelen

baklava maken
Baklava maken

laag op laag
laag op laag


Insnijden
Insnijden
Baklava uit de oven
Baklava uit de oven


Siroop voor baklava
Siroop voor baklava


Siroop voor baklava koken
Siroop voor baklava laten koken.


Hete siroop over de lauwe baklava gieten
Hete siroop over
de lauwe baklava gieten. Klaar!

Echte Griekse baklava

20:53 Gepost door trudy van leeuwen in griekse recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Kadaifi (Kataifi)

Kadaifi (Kataifi) - Griekse recepten en gerechten

Zoet gebak van draadjesdeeg



Kadaifi (Kataifi)
Kataifi (Kadaifi)


Benodigdheden:

750 gr. deeg voor kadaïfi (draadjes)

1 kop boter 

voor de vulling:

 2,5 kop amandelen

2 eieren

3 eetlepels suiker

0,5 eetlepel kaneel

voor de siroop:

2,5 kop water

3,25 kop suiker

1 stokje kaneel

0,5 eetlepel citroensap

schil van 1 citroen
 

De amandelen 10 minuten koken, pellen en grof hakken of stampen. Vermengen met kaneel, de suiker en de eieren. De boter smelten. Wat kadaïfi- deeg ontrollen en aan de korte kant wat van het amandelmengsel leggen. Oprollen, met de vulling goed ingesloten, en op een ingevette bakplaat leggen. Zo verder gaan tot je klaar bent. De rolletjes met gesmolten boter begieten. In een matig warme , voorverwarmde oven een half uur bakken. Van de suiker, water, citroenrasp, en -schil in 25 minuten een siroop koken. Deze siroop over de warme kadaïfi schenken. Koud opdienen.

20:52 Gepost door trudy van leeuwen in griekse recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Grieks paasbrood

Grieks paasbrood - Griekse gerechten en recepten

Tsoureki- Gevlochten Paasbrood uit Griekenland


paasbrood - tsoureki
Paasbrood - Tsoureki



 Ingrediënten:

2 kilo meel
6 eieren
½ liter lauwe melk
½ liter suiker
325 gram margarine
50 ml olijfolie
4 zakjes gist (Bijv. Gist Levure van Dr. Oetker)
½ glas lauwe water (125 ml)

Meng  met een mixer de margarine met de olie en suiker in een kom,  totdat het een massa is geworden.  Voeg daarna de eieren toe, samen met de rest mixen. Neem nu  een andere kom en doe daar het meel in. Doe 4 zakjes gist in het lauwe water en roer dit met een lepeltje. Maak  met een vuist een kuil in het midden van het meel en giet hierin het water met de gist, vermeng het goed met de hand. Voeg ondertussen  de  lauwe melk en het mengsel (margarine, olie, suiker, eieren) dat we eerder hadden voorbereid toe en maak er met de handen een grote deegbol van. Zet deze kom met het deeg op een warme plaats (dichtbij een kachel of verwarming) en doe er een schone theedoek over, zodat de deeg kan rijzen. Nadat het deeg gerezen is  (2 a 3 uur later) snijden we het deeg in lange stukken en vlechten de uiteindelijke vorm. Laat  de broden nog even rijzen en daarna smeren we de bovenkant met geklopte eieren met  een kwast. De broodjes kunnen nu in de voorverwarmde oven op 150 °C gebakken worden. Bak de broden tot ze goudgekleurd worden, ongeveer 20 minuten tot een half uur. Tsourekia worden in Griekenland  met Pasen gemaakt. Over het algemeen verven de Grieken hun paaseieren rood. Om echte  Paschalina Tsourekia te maken kunt u eieren koken, deze rood verven en ze meebakken in het gevlochten paasbrood.


Ingredienten Tsourekia
Ingredienten Tsourekia.
Mix de margarine met olie en suiker
Meng de margarine met
olie en suiker.
Mix de margarine met
Het mengsel goed mixen.
Recept paasbrood
Voeg daarna de eieren toe,
samen met de rest mixen.
Neem nu een andere kom en doe daar het meel in
Neem nu  een andere kom
en doe daar het meel in.
Recept paasbrood
Maak  met je vuist een kuil in het midden van het meel en giet hierin het water met de gist.
vermeng het goed met de hand
vermeng het goed met de hand.
Voeg de lauwe melk toe
Mengsel toevoegen
Voeg het eerder gemaakte
mengsel toe.

 

Meel is gerezen
Maak er met de handen
een grote deegbol van, laat 2 a 3 uur rijzen op een warme plaats.
Tsourekia vlechten
Tsourekia vlechten.
Recept paasbrood
Tsourekia vlechten.
paasbrood uit Griekenland
Paasbrood uit Griekenland,

 

Recept paasbrood
Bestrijk de broodjes met ei.
Een half uurtje in de oven en klaar
!
Grieks paasbrood
Grieks Paasbrood.
Recept paasbrood
Tsoureki- Paasbrood

Tsourekia - paasbrood uit Griekenland

20:50 Gepost door trudy van leeuwen in griekse recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |