26-04-11

Gegratineerd Brussels lof

Ingrediënten:

4 dikke struiken witlof
100 gr boter
50 ml water
1 teentje knoflook geperst
50 gr bloem
150 ml melk (verwarmd)
1 el franse mosterd
150 gr geraspte kaas
zout en peper
gemalen nootmuskaat
8 plakjes gekookte ham
1 kg aardappelen gekookt en gehalveerd

Bereidingswijze:

Maak de witlof schoon en snijd hem in dunne reepjes.
Leg de stukjes witlof in een braadpan en voeg 25 gr boter,
water en knoflook toe. Stoof de witlof in een half uur op
een halfhoog vuur gaar. Neem de witlof uit de pan.
Gooi het kookvocht NIET weg. Doe het kookvocht in een maatbeker
en vul het aan met de melk. Smelt in een steelpan 50 gr boter
en roer de bloem erdoor. Roer met de garde krachtig het kookvocht
erbij en breng aan de kook. Kook de saus op een laag vuur nog
5 minuten door. Roer de mosterd en bijna alle kaas erdoor en laat
de kaas smelten. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Vet een ruime ovenschaal in. Doe de witlof in het midden in
een schaal en schik de aardappels er links en rechts naast.
Snijd de ham in reepjes en verdeel over de schaal.
Schenk de kaassaus erover en bestrooi de schotel met de rest van de kaas.
Gratineer de ovenschaal 15-20 minuten in de oven op 200 graden.

 


12:47 Gepost door trudy van leeuwen in groenten gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-04-11

Broccolistamppotje met kaas

aantal personen: 4

  • Ingrediënten:
    • 1 kilo aardappels
    • 600 g broccoli
    • 1 ui
    • zout
    • 300 g belegen kaas
    • 25 g boter of margarine
    • 1 el grove mosterd

       

  • Bereiding:
    • Aardappels schillen en wassen
    • Broccoli wassen en in roosjes verdelen
    • Stelen schillen en in plakjes snijden
    • Ui pellen en fijn snipperen
    • In pan met ruim water (en zout) aardappels en ui ca. 10 minuten koken
    • Broccolistelen toevoegen en 5 minuten meekoken
    • Broccoliroosjes toevoegen en in 5 a 10 minuten gaarkoken
    • Intussen kaas in kleine blokjes snijden
    • Aardappelmengsel afgieten (wat vocht bewaren) en met pureestamper pureren
    • Boter en mosterd toevoegen
    • Eventueel zoveel kookvocht toevoegen dat smeuige stamppot ontstaat
    • Kaasblokjes erdoor scheppen

18:29 Gepost door trudy van leeuwen in groenten gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Broccoli salade

aantal personen:4 hoofdgerecht

  • Ingrediënten:
    • 750 g broccoli
    • 1 rode ui
    • 1 zakje zonnebloempitten (a 65 g)
    • 125 g blanke rozijnen
    • 6 eetlepels Remia Slaolijf yoghurt (fles, 250 ml)
    • Zout
    • Peper
    • 200 g feta
    • 1 ciabatta (voorgebakken 225 g)

     

  • Bereiding:
    • Broccoli schoonmaken, wassen en in stukjes snijden
    • Broccoli in weinig water in ca. 3 minuten beetgaar koken
    • Laten uitlekken en laten afkoelen
    • Ui pellen en snipperen
    • Broccoli in saladekom mengen met ui, zonnebloempitten, rozijnen en Slaolijf yoghurt
    • Op smaak brengen met zout en peper
    • Feta boven salade verkruimelen
    • Salade afgedekt in koelkast goed laten afkoelen
    • Intussen ciabatta bakken volgens gebruiksaanwijzing
    • Gekoelde salade serveren met warme ciabatta

18:27 Gepost door trudy van leeuwen in groenten gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |