14-04-11

Ham met camembert-hapje

12 plakjes rauwe ham (het is handig om te vragen om kleine stukjes plastic tussen de plakjes omdat ze anders nogal lastig los van elkaar komen).
een rondje camembert
honing (een beetje vloeibare)

 



Dit is eigenlijk een borrelhapje voor als je indruk op je bezoek wilt maken, vandaar de grote hoeveelheid. Je kunt het ook bescheidener aanpakken en bv twee hapjes p.p. serveren als voorgerecht.

Snijd de camembert in 12 stukjes. Wikkel elk stukje kaas in een stukje ham.
Prik in alle pakketjes een cocktailprikker en rangschik ze in een vuurvast schaaltje.
Schenk er per pakketje een theelepel zachte honing overheen.

Voor-verwarm de grill op de hoogste stand.
Zet het schaaltje onder een nog steeds hoge grill vrij hoog in de oven.
Na een minuut of 5 is het klaar.

De kaas wordt dan een beetje zacht en de honing loopt uit.
Niet te lang anders wordt de kaas helemaal vloeibaar en/of verbrandt de ham. Af en toe kijken of alles nog goed gaat.

Hoe hoog de grill moet staan en waar je het schaaltje moet plaatsen is afhankelijk van het vermogen van jouw grill. Dus liever een keer uitproberen en niet meteen aan anderen voorzetten.

14:39 Gepost door trudy van leeuwen in hapjes gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-04-11

Hartige Spaanse kaashapjes

Ingrediënten voor 12 stuks:

                                                                                                

  • 100 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder 
  • 125 gram Manchego Plata (geraspt), verkrijgbaar bij een kaaswinkel
  • 50 gram boter
  • 65 ml melk
  • snufje cayennepeper
  • snufje zout

Voor de vulling:

  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel boter
  • 125 gram Manchego Plata (geraspt), verkrijgbaar bij een kaaswinkel
  • 1 tomaat, ontveld en kleingesneden
  • 1 ei, geklopt
  • versgemalen peper en zout
  • takjes dille voor garnering  

 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Zeef de bloem, bakpoeder, zout en cayennepeper en kneed dit door de boter. Voeg de kaas en de melk toe en meng het geheel goed.
  2. Schep het mengsel in (mini-muffin of bonbon) bakvormpjes en bak gedurende 10 min in de oven.
  3. Bak voor de vulling intussen de ui glazig in de boter. Voeg de tomaat, de kaas en het ei toe. Kook het mengsel op een laag vuur tot het ei gestold is.
  4. Snijd de topjes van de muffins, schep de vulling op de muffins en plaats de topjes er weer op. Garneer eventueel met een takje dille.
  5. Warm opdienen als borrelhapje of voorgerechtje (3 per persoon).

Tip:

  • Varieer met dit recept door de Manchego te vervangen door bijv. Cabralez Valdeon (Spaanse Blauwaderkaas).

20:27 Gepost door trudy van leeuwen in hapjes gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-04-11

20 stuks kaas-, zalm- of forelcroûtons.

20 stuks kaas-, zalm- of forelcroûtons.

Menugang: Hapje
Keuken: Hollands
Soort: Vis
Type: -
Bron: E.G.J.M. Derwig

Ingrediënten
- 10 sneetjes volkorenbrood
- 40 gram boter
- 100 gram verse kruidenkaas
- 1 eetl. crème fraiche
- 2 theelepels mierikwortel (potje)
- peper en zout
- 1 1/2 bosje dille
- 400 gr. gerookte zalm of forel
- 2 stengels bleekselderie.

Bereiding
Uit het brood 20 rondjes van 6 ½ cm. steken. In de hete boter de rondjes aan 2 kanten bakken en uit laten lekken op keukenpapier. De kruidenkaas mengen met de crème fraiche en mierikwortel. Met peper en zout op smaak brengen. Een bos dille hakken en door de kruidenkaas roeren. De croutons besmeren met de kruidenkaas, daarop een plakje zalm of forel. Bleekselderie en een takje dille erbovenop.

19:19 Gepost door trudy van leeuwen in hapjes gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |