16-04-11

Baby-Lotte met cox-appeltjes en cidersaus

aantal personen: 4

  • Ingrediënten:
    • 4 kleine lottezadeltjes van ca. 250 gr elk (Lotte = Zeeduivel)
    • 1 kleine ui
    • 1/2 seldertakje
    • Boter
    • 1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)
    • 2 el witte wijn
    • 4 dl room
    • 3 el pineau de Charentes
    • 3 cox appelen
    • 4 bladerdeegtaartjes van boter
    • 1 el bloemsuiker
    • 1 tomaat
    • 1 el gehakte peterselie
    • Peper
    • Zout

       

  • Bereiding:
    • Vraag aan uw vishandelaar om de vellen en de vliezen van de lottezadeltjes te verwijderen
    • De afval hebt u nodig voor de saus
    • Pel de ui en snipper hem fijn
    • Maak het seldertakje schoon en snijd het in stukken
    • Smelt een nootje boter en bak er de visafval in
    • Voeg er de uisnippers, de selderstukjes, het kruidentuiltje en de wijn aan toe en vul verder aan met water tot alles net onder staat
    • Laat ca 15 minuten koken en giet de bouillon door een zeef
    • Breng hem opnieuw aan de kook en laat inkoken tot er ca. 1 dl overblijft
    • Voeg er de room bij en laat nog ca. 15 minuten zachtjes inkoken tot de saus mooi gebonden is
    • Breng ze op smaak met pineau de Charentes, peper en zout
    • Smelt ondertussen een nootje boter en bak er de lottezadeltjes in
    • Plaats ze vervolgens ca 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden
    • Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd elke appel in 8 partjes
    • Smelt een nootje boter en bak er de partjes, aan beide zijden, in gaar
    • Schik in elk bladerdeegtaartje 6 appeltaartjes en bestrooi ze met de bloemsuiker
    • Plaats de gevulde taartjes nog ca 5 minuten bij de lotte in de oven
    • Pel en ontpit de tomaat en snijd het vruchtvlees in stukjes
    • Schik de lotte en de appeltaartjes op 4 warme borden en lepel de saus over de vis
    • Bestrooi met de stukjes tomaat en de peterselie
    • Serveer dit gerecht met pureeaardappelen en drink er een glaasje Sancerre of Chablis bij

18:35 Gepost door trudy van leeuwen in Hartige taart | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Asperge-garnaal taart

aantal personen: 4

  • Ingrediënten:
    • Voor het deeg
    • 125 gr bloem
    • 1 ei
    • 60 gr boter
    • Snufje zout

      Voor de saus:

    • 40 gr + 10 gr boter
    • 30 gr maisbloem
    • 2.5 dl koude kippebouillon
    • Peper
    • Zout
    • 1 el gehakte kervel
    • 3 eierdooiers
    • 2 el droge sherry
    • 200 gr aspergepunten (uit blik)
    • 100 gr grijze gepelde garnalen
    • 25 gr gemalen emmenthal

       

  • Bereiding:
    • Stort de bloem op tafel en vorm een bergje
    • Maak hierin een kuiltje
    • Doe hierin het ei en strooi er de boter in kleine stukjes rond, net als het zout
    • Meng het deeg met de vingers
    • Vervolgens kneedt u het met de handpalm tot een homogeen mengsel
    • Vorm met het deeg een bol en wikkel deze in plastiekfolie
    • Laat rusten in de koelkast
    • Laat 40 gr boter smelten en meng er de maisbloem door
    • Voeg onder voortdurend roeren de bouillon toe
    • Breng op smaak en laat enkele minuten koken
    • Neem van het vuur en meng de kervel door de saus
    • Hierna voegt u onder stevig roeren 1 voor 1 de eierdooiers toe
    • Doe er daarna sherry en nog eens 10 gr boter bij
    • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op ongeveer 3 mm
    • Bekleed een diepe taartvorm van ongeveer 18 cm diameter
    • Bekleed het deeg met een blad aluminiumfolie en strooi er gedroogde bonen, erwten of rijstkorrels over (voor het 'wit'bakken)
    • Verwarm de oven voor op 180 graden
    • Bak het deeg ongeveer 15 minuten af in de voorverwarmde oven en verwijder de bonen
    • Giet de asperges af
    • Giet de helft van de saus in de taart, schik er de aspergepunten en de garnalen op
    • Lepel er de rest van de saus over en strooi er kaas over
    • Zet alles nog ongeveer 15 minuten in de oven op 225 graden en dien heet op met een glaasje witte wijn

18:33 Gepost door trudy van leeuwen in Hartige taart | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aardappel-Mozzarellataart

aantal personen: 4

  • Ingrediënten:
    • 400 g stevige aardappels, geschild
    • 1 teentje knoflook, gehalveerd
    • 5 plakjes bladerdeeg
    • 500 g vleestomaten, in plakjes
    • 2 bolletjes mozzarella, in plakjes
    • Zout
    • Peper
    • 1 el basilicum (diepvries)
    • 45 g geschaafde amandelen of pijnboompitten
    • Verse basilicum
    • Quichevorm van 24 cm doorsnede

       

  • Bereiding:
    • Aardappelen gaar koken en in plakjes snijden
    • Oven voorverwarmen op 200 graden
    • Vorm met knoflook inwrijven
    • Deeg uitrollen tot ronde lap van 28 cm
    • Vorm ermee bekleden
    • Aardappelen, tomaten en mozzarella om en om dakpansgewijs in vorm leggen
    • Zout, peper, basilicum en amandelen erover strooien
    • In oven in 25 minuten goudbruin bakken
    • Garneren met basilicum

18:32 Gepost door trudy van leeuwen in Hartige taart | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |