13-04-11

Recept voor Leidse hutspot

Ingrediënten:

voor Leidse hutspot 1 recept

  • De derde oktober 1574 begaf de jongeling Schaelk zich buiten de wallen om te onderzoeken waarom het zo merkwaardig stil was op de bezette schans. De Spanjaarden bleken gevlucht te zijn! En wel zo haastig dat hij ter plekke nog een pot met een niet geheel verorberde Spaanse stoofpot met vlees vond. Als herinnering aan het einde van dit zware beleg wordt daarom in
  • Leiden traditioneel op 3 oktober hutspot en wittebrood met haring gegeten. De wittebroden met haring werden door de eerste schepen, die na het beleg Leiden in voeren, gebracht. De hutspot die wij nu maken, lijkt niet meer op de originele Spaanse stoofpot en aardappelen hebben er zeker niet ingezeten, want de aardappel was in die tijd in Europa nog niet bekend.



 

Bereidingswijze:

van Leidse hutspot 1 recept

  • 500 gr witte bonen
  • zout
  • 11/2 kg winterwortelen
  • 750 gr pastinaken
  • 500 gr uien
  • 500 gr mager spek
  • 500 gr klapstuk

    Aanvullende info bij dit recept:

    Dit recept is geschikt voor: 4 personen
    Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: -
    Week de witte bonen een nacht in water.

15:27 Gepost door trudy van leeuwen in hollandse streek recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Recept voor Leidse hutspot 2

Ingrediënten:

voor Leidse hutspot 2 recept

  • De echte Leidse hutspot, zoals die bij Leidens ontzet in het verlaten Spaanse kamp werd gevonden, bevatte geen aardappelen, om de eenvoudige reden, dat er toen in Europa nog geen aardappelen werden gegeten.
  • In het volgende recept proberen we het originele Spaanse recept zoveel mogelijk te benaderen.



 

Bereidingswijze:

van Leidse hutspot 2 recept

  • 300 gr mager vers spek
  • 2 varkenspootjes (hoefjes)
  • 300 gr klapstuk
  • 400 gr witte bonen
  • 1 kg winterwortel
  • 500 gr pastinaken*
  • 500 gr uien
  • zout, peper
  • ">

    Aanvullende info bij dit recept:

    Dit recept is geschikt voor: 4 personen
    Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: -
    * Pastinaken zijn een soort witte penen. In Nederland worden Zet de bonen een nacht van tevoren in de week en laat ze in het weekwater bijna gaar koken met het spek, de varkenspootjes en het klapstuk. Zorg dat er niet al te veel water meer op staat.

15:25 Gepost door trudy van leeuwen in hollandse streek recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Recept voor Leidse hutspot ii

Ingrediënten:

voor Leidse hutspot ii recept

  • 500 gr kruimige aardappelen
  • zout
  • 1 kg panklare hutspotgroenten
  • 250 gr spekblokjes
  • 1 pot witte bonen (720 gr)
  • versgemalen zwarte peper



 

Bereidingswijze:

van Leidse hutspot ii recept

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Kook de aardappelen en de hutspotgroenten zachtjes ± 15 minuten in een pan met weinig water en zout, schep af en toe om.
  • Bak in een andere pan de spekblokjes in ± 4 minuten zachtjes uit.
  • Giet de aardappelen en de hutspotgroenten af.
  • Schep er de witte bonen met het vocht en het spek met het vet door en warm de hutspot al omscheppend nog ± 5 minuten zachtjes door.
  • Breng op smaak met zout en peper.

    Aanvullende info bij dit recept:

    Dit recept is geschikt voor: 4 personen
    Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: -

15:23 Gepost door trudy van leeuwen in hollandse streek recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |