14-04-11

Tajine malsouka

 

Tajine malsouka
  • 4
    personen

Ingrediënten

  • 300 g gedroogde geweekte witte bonen
  • olijfolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 300 g kippenlevertjes
  • 1 blaadje laurier
  • 1 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepels paprikapoeder
  • 3 tomaten, in heel kleine stukjes
  • 1 bosje peterselie, fijngesneden
  • 6 eieren
  • 10 loempia-, briq- of filodeegvellen
  • boter

Bereiden

Kook de bonen in ca. 1 uur in ruim gezouten water gaar.

Verhit een scheutje olie en bak de ui en knoflook 3 minuten, voeg dan kippenlevertjes, laurier, kurkuma, komijn, paprikapoeder, zout en peper toe en bak 2 minuten mee.

Voeg dan tomaten, peterselie en een scheutje water toe en bak nog 10 minuten of tot het meeste vocht verdampt is.

Giet de gare bonen af, meng met de kippenlevertjessaus, laat afkoelen en breng eventueel verder op smaak. Verwijder het laurierblaadje.

Klop de eieren schuimig. Bestrijk elk briq- of filodeegvel met wat boter. Leg 5 vellen op de bodem van een ingevette, ruime ovenschaal. Verdeel het afgekoelde bonen-kippenlevermengsel over de vellen, schenk de geklopte eieren erover en bedek met de rest van de beboterde vellen. Bestrijk het laatste vel eventueel met wat eidooier.

Bak de malsouka in de op 120 °C voorverwarmde oven in 20 minuten licht goudbruin en gaar.

Opmerking

'Dit is onze versie van een traditionele Tunesische tajine. In Tunesië is een tajine, anders dan in Marokko, een eiergerecht, dat iedereen aan z’n jeugd doet denken. Deze tajine is het lekkerst als de vulling nog lekker smeuïg is, daarom bak je hem op een lage temperatuur.' - Merijn Tol & Nadia Zerouali

 

15:36 Gepost door trudy van leeuwen in indonesische recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-04-11

Kippensoep op indische wijze

Kippensoep op indische wijze

Lekker pittig soepje.
Als lunch of als voorafje bij een Indisch buffet

Bereidingstijd:
10-20 minuten
Keuken:
Indonesische keuken
Smaak:
Pittig
Soort gerecht:
Soepen
Uit eigen keuken:
Nee (i)

Ingrediënten

1 dubbele kipfilet, in blokjes
So-oen klein handje (Chinese vermicelli)
1oo gr taugé
1 gekookte aardappel, in dunne schijfjes
1 prei, in dunne reepjes
35 gr Gefruite uitjes (Go-Tan)
2 theel koenjit (geelwortel)
1 stukje sereh (citroengras)
2 schijfjes gember
1 teen knoflook fijngesneden
3 jeroet poeroetblaadjes (citroenblad)
1 grote ui fijngesneden
2 eetl selderij
Zout
Olie
Gekookte rijst (warm)
sambal
1 ltr water
2 eieren hardgekookt, in schijfjes

Hulpmiddelen

Vijzel of tjobek
of staafmixer

Voorbereiding

De ui, knoflook en gember in de vijzel zeer fijn wrijven.
Doe de gesneden eieren, selderij, schijfjes aardappel, gefruite uitjes, gekookte rijst en sambal apart In kleine schaaltjes.

Bereidingswijze

Bak het uimengsel in een wok met beetje olie tot deze lichtbruin is.
Voeg 1 liter water en koenjit toe en laat het water aan de kook komen.
Voeg nu kipstukjes, sereh en jeroet- poeroet toe. Zodra de kip gaar is de prei toevoegen en op smaak brengen met zou. Laat de soep ± 2 minuten doorkoken.
Voeg de so-oen toe en laat nog 5 minuten doorkoken.
Voeg nu de taugé toe en neem de pan van het vuur.
Soep opdienen in borden met de losse schaaltjes ernaast

Iedereen kan naar smaak de ingrediënten uit de schaaltjes aan het bord soep toevoegen.

Serveertips

Voor een intensere smaak kun je ve-tsin gebruiken.Dit is echter niet aan te raden voor mensen met hoge bloeddruk of hartklachten.
Mensen die van erg pittig houden kunnen fijngesneden rawitpepers toevoegen aan de soep
vegetariers kunnen een bouillon maken met een groentenbouillontablet en vegetarische vleesstukjes toevoegen i.p.v. kipfilet

20:21 Gepost door trudy van leeuwen in indonesische recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Indische hachee

Indische hachee

Hollands met een indisch accent

Bereidingstijd:
Langer dan 2 uur
Gang:
Hoofdgerecht
Keuken:
Indonesische keuken
Smaak:
Hartig
Techniek:
Bakken
Soort gerecht:
Hoofdgerecht
Uit eigen keuken:
Nee (i)

Ingrediënten voor 6 personen

*1 kg hachee-vlees, *4 uien, *80 gr. boter, 2 tl suiker, *2 el bloem, *1 liter bouillon, *4 el azijn, *zout en peper, *4 laurierblaadjes, *4 kruidnagels,*Indische boemboe kruidenmix *2 el maizena.

Voorbereiding

Dep het vlees droog met keukenpapier. Pel de uien en snipper deze.

Bereidingswijze

Verhit de boter in een pan en bak het vlees rondom lichtbruin. Draai het vuur laag, voeg de ui en suiker toe en bak dit nog 2 minuten. Roer de bloem bij het vlees en laat dit al roerend lichtbruin kleuren. Verwarm de bouillon, voeg hieraan de kruidenmix toe en schenk dit al roerend bij het vlees. Voeg azijn en specerijen toe. Breng het vocht aan de kook en laat het vlees, met deksel op de pan (eventueel een vlamverdeler) minstens 3 uur zachtjes sudderen. Verwijder het laurierblad en de kruidnagels. Voeg naar smaak zout en peper toe. Roer de maizena met 3 el water glad en bind hiermee de saus.

20:20 Gepost door trudy van leeuwen in indonesische recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |