10-04-11

Enchillada's met kip en roomsaus

Enchillada's met kip en roomsaus

Lunchgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

1 in stukken verdeelde kip van ca. 1½ kg
3 schoongemaakte en in stukjes gesneden groene paprika's
1 ontvelde en in stukjes gesneden tomaat
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
1 uitgeperst teentje knoflook
3/4 tl. zout
1/2 tl. gemalen komijn
5 dl. kippenbouillon
3½ dl. slagroom
12 tortilla's
100 gr. geraspte jonge belegen kaas
2 el. kleingesneden bieslook

Bereidingswijze:

Doe de stukken kip met de stukjes paprika, de stukjes tomaat, de kleingesneden ui, de uitgeperste knoflook, het zout, de komijn, en de kippenbouillon in een pan. Breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de kip ca. 1 uur zachtjes koken tot hij gaar is.
Haal de stukken kip uit de pan en laat ze afkoelen. Schep het vet van de kookvloeistof van de kip af. Laat het kookvocht op vrij hoog vuur inkoken tot ca. de helft van het volume. Schenk de ingekookte vloeistof met de groenten in een ovenvaste schaal.
Ontbeen de stukken kip, verwijder de vellen en snijd het kippenvlees in kleine stukjes. Verwarm de slagroom in een pan. Doop de tortilla's één voor één in de warme slagroom en laat ze uitlekken. Verdeel de stukken kippenvlees over de tortilla's en rol ze op. Leg de gevulde tortilla's met de naad naar beneden in de ovenschaal met de ingekookte kippenbouillon en de groenten. Schenk de rest van de warme slagroom over de gevulde enchillada's en bestrooi het geheel met de geraspte kaas.
Bak de enchillada's ca. 25 min. in een op 200°C voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten en begint te kleuren. Bestrooi de enchillada's voor het serveren met het kleingesneden bieslook.

12:40 Gepost door trudy van leeuwen in luncgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Enchillada's met kaas en rode pepersaus

Enchillada's met kaas en rode pepersaus

Lunchgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

2½ dl. rode pepersaus (zie Bijgerechten)
3 el. tomatenpuree
1 dl. water
zout
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
150 gr. ontpitte en fijngehakte groene olijven
½ tl. gedroogde oregano
150 gr. geraspte oude kaas
150 gr. geraspte jong belegen kaas
1 el. olijfolie
12 tortilla´s
2 el. kleingesneden bieslook

Bereidingswijze:

Vermeng de rode pepersaus in een pan met de tomatenpuree en het water. Verwarm de saus en maak hem op smaak met wat zout.
Vermeng de kleingesneden ui met de fijngehakte olijven en de oregano.
Vermeng de twee soorten geraspte kaas met elkaar.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de tortilla´s aan één kant zeer kort, zodat ze enigszins stevig worden.
Doop de tortilla´s één voor één in de warme peper-tomatensaus en laat ze uitlekken. Verdeel het ui-olijvenmengsel en 250 gr. van het kaasmengsel over de tortilla's. Rol de tortilla's op en leg ze met de naadd naar beneden in een ovenvaste schaal. Schenk de rest van de peper-tomatensaus over de gevulde tortilla's en bestrooi het geheel met de rest van de geraspte kaas.
Bak de enchillada's ca. 25 min. in een op 200°C voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten en net begint te kleuren. Bestrooi de tortilla's vlak voor het serveren met de kleingesneden bieslook.

12:39 Gepost door trudy van leeuwen in luncgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Decemberbroodjes

Decemberbroodjes

Voor 10 stuks

Ingrediënten:

2 eieren, losgeklopt
250 ml. melk
50 gr. boter
1 pak witbroodmix (450 gr.)
25 gr. lichtbruine basterdsuiker
1 el. speculaas- of koekkruiden
1 el. kaneelpoeder
25 gr. geschaafde amandelen

plasticfolie
bakplaat, ingevet of bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de helft van het ei met de melk en de gesmolten boter. Giet dit mengsel bij de broodmix en kneed er een soepel deeg van. Dek dit af met plasticfolie en laat het 10 min. rijzen.

Kneed de basterdsuiker, speculaaskruiden, kaneelpoeder en de amandelen door het deeg. Verdeel het deeg in 10 porties en vorm hiervan dunne rollen van ca. 20 cm. lang. Leg in iedere deegrol een losse knoop en leg ze op de bakplaat. Laat ze afgedekt nog 15-20 min. narijzen. Bestrijk de deegknopen met de rest van het ei en bak de broodjes in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.

Serveersuggestie:

Lekker met bisschopswijn of warme chocolademelk.

Variaties en tips:

 

  • Vervang speculaaskruiden en kaneelpoeder eens door 50 gr. gestampte muisjes.
  • Glazuur de broodjes met choladeglazuur en bestrooi ze met gehakte nootjes.

12:38 Gepost door trudy van leeuwen in luncgerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |