19-04-11

PAASTOETJE

 

 

PAASTOETJE

ingredienten: 2 eiwitten, 3 eetlepels suiker, 1 zakje vanillesuiker, 2 dl. advocaat, ¼ liter room, 3 eetlepels witte wijn en 2 blaadjes gelatine.

voor de garnering bij voorbeeld paashagelslag en honing, of een toefje slagroom met een paaschocolaatje er op of een eigen gemaakt chocolaatje.

mix met de handmixer de eiwitten schuimig, doe er 2eetlepels suiker en de vanillesuiker aan toe en klop daarna net zo lang tot het schuim vol en stevig is, omkeren dan moet het er niet uitvallen en je moet pieken kunnen maken. zet dit even in de koelkast.

verwarme de wijn in een pannetje en doe daar de geweekte blaadjes gelatine in, laat het al roerend smelten en haal het van het vuur af om iets te laten afkoelen.

klop de slagroom met de overgebleven suiker tot deze goed stijf is, doe de advocaat er dan bij en de schuim van de eiwit en spatel het heel voorzichtig door elkaar, echt heel voorzichtig, want de lucht die er in zit moet er in blijven, ga je het roeren of te hard spatelen, dan verdwijnt de lucht en wordt het toetje minder luchtig en dus minder lekker.

daarna de wijn met gelatine ook heel voorzichtig er door spatelen en het mengsel in de glazen doen, ik gebruik likeurcoupes, garneren met een mooi chocolaatje, dit kun je ook zelf maken, laat au bain marie, in een schaal die je in een pan met een laag water zet, doe hier in chocolade en laat deze smelten.

als ze weer een beetje gaat opstijven, dan in een spuitzakje doen en op een bakpapier bespoten met anti aanbak, figuurtjes spuiten, als het helemaal hard is geworden, b.v. in de koelkast, dan kun je de chocolaatjes er af halen en er de mousse mee garneren, laat je fantasie werken, b.v. iets voor pasen.

de glazen met de mousse afdekken met huishuisfolie, zodat het niet er aan kan plakken, en in de koelkast zetten, kan voor de volgende dag, of 's ochtends vroeg, enkele uurtjes laten rusten, garneren en op dienen. je hebt voor pasen ook hagelslag , kun je ook als garnering gebruiken, doe dan de rand van het glas dun insmeren met honing en doop de glazen dan in een bordje met paashagelslag, de leuke kleurtjes, geel, groen en bruin, passen goed bij de kleur van de mousse en geven een vrolijk effect.

het is zacht, vol, romig en zo goddelijk lekker dat je gasten er hun vingers bij aflikken

11:02 Gepost door trudy van leeuwen in paas recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-04-11

Recept voor Paaslam


Ingrediënten:

voor Paaslam recept

  • 1 kg lamsbout
  • bosjes verse of anders flink wat gedroogde tijm, rozemarijn en salie
  • 250 gram gedroogde pruimen
  • 1 bolletje knoflook
  • 1/2 fles Ruby Port
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 1/2 citroen
  • versgemalen peper
  • zout



 

Bereidingswijze:

van Paaslam recept

  • Doe de pruimen samen met de port in een steelpannetje, voeg de kruiden, de suiker en de goed afgeborstelde citroen toe en laat dit 24 uur wellen.
  • Maak de volgende dag met een scherp mes inkepingen in de lamsbout en steek daarin stukjes knoflook (3-4 teentjes over de lengte in vieren gesneden).
  • Doe de rest van de knoflookteentjes en de grof gesneden lente-uitjes bij de pruimen met de port en laat dit zachtjes inkoken.
  • Braad de gezouten en gepeperde lamsbout in de boter aan alle kanten goed bruin.
  • Giet de kokende port met inhoud over de lamsbout, laat hem 1 uur zonder deksel sudderen en keer hem regelmatig.
  • Haal dan de lamsbout uit de pan, snijd hem overdwars in dunne plakken en leg die dakpansgewijs op een voorverwarmde schaal.
  • Laat de saus intussen inkoken, maar pas op dat ze niet aanbrandt!
  • Verwijder de citroen en giet de saus op het laatste moment rondom het vlees.

    Aanvullende info bij dit recept:

    Dit recept is geschikt voor: 4 personen
    Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 10 min

16:27 Gepost door trudy van leeuwen in paas recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-04-11

Paasvlechtkrans met noten

Paasvlechtkrans met noten

Ingrediënten voor 25 sneetjes:

  • 500 gram witbroodmix
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 50 gram boter
  • 150 gram carribean fruitmix (klasse)
  • 75 gram garneeramandelen, gehakt
  • ½ eetlepel kaneelpoeder                   paasvlechtkrans_met_noten.jpg
  • bloem op te bestuiven
  • 3 gekleurde eieren, hardgekookt
  • poedersuiker

 

Bereiding:

  1. Kneed van het broodmix, de kristalsuiker, 25 gram boter en 3 dl handwarm water (37°C) met een mixer met deeghaken een soepel deeg.
  2. Laat het deeg afgedekt met huishoudfolie ca. 15 minuten rijzen. Kneed de fruitmix, de amandelen en het kaneelpoeder door het deeg.
  3. Verdeel het deeg in 3 gelijke porties en rol ze op een met bloem bestoven werkblad uit tot lange dunnen strengen.
  4. Vorm een vlecht van de strengen en plak de uiteinden in een mooie cirkel met water aan elkaar vast. Druk de eieren in het deeg.
  5. Laat het brood op een met bakpapier beklede bakplaat, afgedekt ongeveer 35 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C.
  6. Bak de krans in ca. 25 minuten lichtbruin en gaar in een voorverwarmde oven. Bestrijk de krans met 25 gram gesmolten boter en bestuif hem met poedersuiker.

19:42 Gepost door trudy van leeuwen in paas recepten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |