17-04-11

Friese pannenkoeken

aantal: 4 stuks

  • Ingrediënten:
    • 300 gram bloem
    • 1 mespunt zout
    • 5 deciliter melk
    • 15 gram gist
    • Boter
    • Suiker

     

  • Bereiding:
    • Zeef de bloem boven een kom en voeg het zout toe
    • Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in wat lauwe melk
    • Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de gistoplossing in
    • Maak vanuit het midden met een houten lepel - scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bijschenkend - een mooi glad beslag
    • Laat het beslag - afgedekt met een vochtige doek - 1 uur op een warm plekje rijzen
    • Verhit in een koekenpan wat boter
    • Doe hier een kwart van het beslag in en draai de pan vlug rond, zodat het beslag de hele bodem bedekt
    • Laat de pannenkoek op laag vuur aan de onderkant mooi goudbruin worden en keer hem om als de bovenkant helemaal droog geworden is
    • Bak dan ook de tweede kant snel bruin
    • Bak vervolgens de drie andere en houd de pannenkoeken warm
    • Dien de pannenkoeken op met boter en suiker

11:25 Gepost door trudy van leeuwen in Pannenkoeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Crepes Suzette

aantal: 6 a 8 stuks

  • Ingrediënten:
    • 1x basisrecept pannenkoeken (zoet)
    • 1/2 sinaasappel
    • 1/2 citroen
    • 4 el kristalsuiker
    • Bakboter
    • 8 el cointreau

     

  • Bereiding:
    • Maak het beslag volgens het basisrecept
    • Pers de sinaalappel en de citroen en doe het sap in een kom
    • Meng er 4 eetlepels kristalsuiker door en verwarm het sap in een steelpannetje
    • Verhit wat boter in een pan
    • Doegenoeg beslag in de pan dat de gehele bodem net bedekt is
    • Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin
    • Haal de pannenkoek door het vruchten sap
    • Vouw in vieren en houd warm in de voorverwarmde oven op 75 graden
    • Bak zo alle beslag op
    • Leg er 2 op een bord
    • Meng de resterende cointreau door het vruchtensap
    • Besprenkel de pannenkoeken
    • Dien onmiddellijk op

11:24 Gepost door trudy van leeuwen in Pannenkoeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Bretonse pannenkoeken

aantal: 12 stuks

  • Ingrediënten:
    • 250 gr tarwemeel
    • 3 eieren
    • snufje zout
    • 2 el vanillesuiker
    • 1/3 l volle melk
    • 40 gr gesmolten boter
    • 5 appelen
    • Poedersuiker
    • Calvados

     

  • Bereiding:
    • Plantaardige olie of boter om in en bakken
    • Zeef het meel in een kom
    • Maak een kuiltje in het midden en breek er de eieren in
    • Meng alles goed door
    • Doe er het zout, vanillesuiker en 5 el melk bij
    • Meng alles verder met een spatel en voeg beetje bij beetje de rest van melk er aan toe
    • Doe er als laatste de gesmolten boter bij en meng alles nog eens goed
    • Bedek de kom met een theedoek en laat het en half uur staan
    • Schil de appels en verwijder het klokhuis
    • Snij ze in dunne schijfjes en voeg dit bij het beslag
    • Verhit wat olie of boter in een pan en verdeel een dunne laag beslag over de bodem
    • Zorg ervoor dat in iedere pannenkoek ongeveer evenveel appel zit
    • Bak ze aan beide kanten goudbruin
    • Leg op elk bord 2 pannenkoeken en bestrooi ze licht met poedersuiker
    • Besprenkel ze met calvados
    • Flambeer ze en dien onmiddellijk op

11:22 Gepost door trudy van leeuwen in Pannenkoeken | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |