13-04-11

Recept voor Tzazikki

Ingrediënten:

voor Tzazikki recept

  • 10 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 takjes verse Dille (fijn gesneden)
  • 2 tenen knoflook (geraspt)
  • 1 flinke eetlepel olijf olie
  • 1 komkommer (geraspt en uit laten lekken)
  • beetje verse peper



 

Bereidingswijze:

van Tzazikki recept

  • Doe de yoghurt, dille, knoflook, olie en peper en een kom en laat het 30 minuten intrekken.
  • Rasp de komkommer en laat die goed uitlekken.
  • Voeg 10 minuten voor het eten de komkommer toe en meng het goed door elkaar.

    Aanvullende info bij dit recept:

    Dit recept is geschikt voor: 4 personen
    Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 1 uur

14:51 Gepost door trudy van leeuwen in recepten diversen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-04-11

Soto (Ajam)

Soto (Ajam)

Het hele huis ruikt naar Indisch eten. Ik maakte een echt favoriet familie-recept van S., de Soto Ajam. Ik moest wat moeite doen om haar de receptuur te ontfutselen, want ze had het nooit opgeschreven en maakte het op het gevoel (zoals haar moeder en grootmoeder ook deden). Nu is S. heel tevreden, want ik heb voor het eerst ècht Indisch gekookt, vindt ze.

Het idee van Soto is een krachtige bouillon (van kip = Ajam), die je giet over allerlei losse ingredienten. De bouillon is gekruid met een kruidenmengsel (boemboe), die je wel kant-en-klaar in een toko kunt kopen, maar die nu net het geheel een heel eigen karakter geeft, dus als het ware de kern is van de smaak. Die maken we dus absoluut zelf.

Boemboe

  • 5 sjalotjes
  • 5 tenen knoflook
  • 4 schijfjes verse gemberwortel
  • een blokje trasi van 1 bij 1 cm
  • 2 tl koenjit
  • 1 tl laos
  • olie

Snijd de sjalotjes, knoflook en gemberwortel héél fijn. Je kunt ze ook in een vijzel fijnwrijven.  Brokkel de trasi fijn. Bak alles in een beetje olie in een koekenpan tot het zacht is.

Bouillon (voor 2-3 personen)

  • 1/2 kip (beetje vet, koop een goede soort)
  • 2 stengels sereh open gesneden
  • 2 bouillonblokjes van maggi
  • 3-4 gedroogde blaadjes djeroek poeroet
  • 1 1/4 liter water

Neem zoveel water dat de kip net onder staat. Gooi alle ingrediënten er bij. Zorg dat de bouillonblokjes echt van maggi zijn, dat is wat ze in Indië gebruikten. Breng aan de kook. Gooi de boemboe er bij. Laat een uur koken. Dan afkoelen.

Kip er uit, ontvellen, en het vlees er af halen en in kleinere stukjes snijden of plukken. Bouillon zeven. Kip terug in de bouillon en het geheel warm houden. Vlak voor opdienen zelfs weer even aan de kook brengen.

Vulling

Ieder doet naar de eigen smaak wat van de bijgerechten op een (voorverwarmd) bord en giet er dan wat bouillon met kip over. Essentieel zijn:

  • Laksa, of Soe-oen. dat is een harde vermicelli die je alleen even hoeft te overgieten met water om hem zacht te krijgen.
  • Rijst (wit of Lontong kleefrijst)
  • Stukjes gekookte aardappel
  • 3 hardgekookte eieren (8 minuten, in vieren)
  • Vers selderij-blad, gesneden
  • Partjes citroen (niet op de foto)
  • Ringetjes prei en/of bosui
  • Even geblancheerde taugé
  • Gebakken ringetjes (rode) ui; gedroogde snippers ui kan ook

Doe er wat soorten sambal bij, bijvoorbeeld sambal djeroek of sambal met koriander. Er bij kun je ook nog allerlei lekkere Indische hapjes serveren (de oma van S. maakte er altijd aardappel-frikandelletjes bij), maar voor twee personen was dit wel even ruim genoeg.

22:55 Gepost door trudy van leeuwen in recepten diversen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Frikadel Djeroek Poeroet

Frikadel Djeroek Poeroet

Ook uit de toko namen we woensdag verse Daoen djeroek poeroet (citroenblad) mee, en na een paar dagen geurde de hele koelkast naar dit kruid. We gingen op zoek naar een recept voor zondag dat dit kruid eer aan doet. Het waren vooral veel visrecepten, maar ik had geen tijd meer om naar een goede visboer te gaan. Daarom een speciale Frikadel Pan. Dat is een indische gehaktschotel (geen balletjes, maar in één pan).

  • 6 blaadjes verse djeroek poeroet (ik had er 10, maar dat was wellicht iets te veel)
  • 1 pond gehakt

  • 2 fikse theelepels ketoembar
  • 2 tenen knoflook uit de pers of heel fijngehakt.
  • 1 dl kokosmelk                                                                                
  • peper en zout

Als je het wat meer wilt maken als de armelui's schotel die het eigenlijk is, vermeng dan het gehakt nog met wat geprakte aardappelen en wat geweekt oud brood. Je kunt het ook rustig wat heter maken met een likje sambal.

Leg de blaadjes op de bodem van een ovenschaal. Meng de rest vn de ingredienten in een kom en giet dan over naar de schaal.

Doe de schaal 10 minuten op 600 watt in de magnetron. Het gehakt is nu wel gaar, maar heeft nog geen korstje. Daarom nog 10 minuten in de hetelucht oven op 210 graden met de bovenverwarming aan voor het korstje.

Zoals je op de foto ziet, konden we het niet laten om meteen te proeven. Mmmm, lekker!

Dit was het simpelste onderdeel van een rijsttafeltje van afgelopen zondag met vooraf pannekoekjes met peking eend, daarna gebakken rijst met garnalen, deze schotel en kip gong bao.

22:54 Gepost door trudy van leeuwen in recepten diversen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |