14-04-11

kip

Nodig: kip, pan, water, smaak.
En met dat laatste bedoelen we een bouillonblok, geeft niet wat voor soort, zelfs een visbouillonblok kan want dat smaakt niet naar vis. Bouillonpoeder kan ook.
We vonden in onze voorraadkast kruidenbouillon, die deed het prima.

 



Giet een liter water in de pan en doe er zoveel bouillonpoeder of -blok bij als de verpakking voorschrijft.
Doe de kip in de pan (kijk even of er nog wat organen inzitten, hart, maag, lever, die hoeven er niet uit maar het kan).

Doe een deksel op de pan en zet hem op een klein vuur.
Urenlang! Geen omkijken naar.

Heet eten of koud.
Met je handen, een mes is nergens goed voor.

In de pan blijft een geweldige soep achter.
Voor later.

19:45 Gepost door trudy van leeuwen in recepten met kip | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

09-04-11

Ajam Pangang Klaten (Geroosterde kip in notensaus)

Ajam Pangang Klaten (Geroosterde kip in notensaus)
 

   * 1 hele kip,

* 2 theel. suiker,

   *  3 sjalotten,

* 1 theel.  zout,

   * 3 teentjes knoflook,

* 3 plakjes laos,

   * 10 macademia noten,

* 5 djeruk purut blaadjes,

   * 1/4  theel.l trassi,

* 3 blaadjes laurier,

   * 2 theel. ketoembar,

* 2,5 kopje santen.

   * 1/2  theel. venkel,

 


   Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Snijd de kip open via de zijkant van de borst. Schil de

   laos en hak hem fijn.

 

   Hak de macademia noten in de blender samen met de sjalotjes, knoflook, venkel, ketoembar, 

   suiker, zout, trassi en half kopje santen tot het een glad mengsel is.

 

   Rooster de kip 5 minuten aan elke kant. Doe het mengsel in een grote koekenpan of wok, voeg

   de rest van de santen, de laos en laurier en de djeruk purut toe aan het mengsel. Laat dit koken

   en voeg de kip toe.

   Laat de kip  20 minuten mee koken. Giet regelmatig de saus over de kip in de pan/wok.

 

   Als de kip gaar is, zal de saus bijna zijn verdampt. Plaats de kip op een gril en rooster het in

   10 minuten totdat het bruin en knapperig is. Serveer de kip als het nog heet is.

   (Mild gerecht voor 4 personen.

16:05 Gepost door trudy van leeuwen in recepten met kip | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Ajam Piendang Serani. (Gekruide kip)

Ajam Piendang Serani. (Gekruide kip)
 

   * 1 kg. kip,

* 1 spriet sereh,

   * 1 teentje knoflook,

* stukje asem,

   * 1  ui,

* citroensap,

   * 1 theel. koenjit,

* 0,25 liter water,

   * 1 theel.  laos,

* zout,

   * 1 theel.  sambal oelek,

* 6 eetl. olie.


   Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn. Verwijder de harde bovenkant van de sereh stengel

   en kneus hem met de stamper van de vijzel. Snijd de kip in stukken.

 

   Wrijf de kip in met een papje van 2 eetlepels water met zout en het stukje asem. Laat onge-

   veer 1 uur marineren.

 

   Wrijf de ui, knoflook, koenjit, laos en de sambal fijn in de vijzel.

 

   Bak het fijngewreven kruidenmengsel in de olie tot de uien goudbruin zijn. Voeg dan de kip toe

   en bak deze even mee. Daarna de sereh en het water toevoegen en de kip laten stoven tot

   deze gaar is. Eventueel af en toe nog een beetje water toevogen. Maak het gerecht af met ci-

   troensap. (Mild gerecht voor 4 personen).

 

 
 

16:03 Gepost door trudy van leeuwen in recepten met kip | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |