14-04-11

Rijst à la Jeanne

2 kopjes rijst-die-niet-klef-wordt b.v. Surinaamse rijst
1 sjalot of een halve ui
bouillonblokje
klontje boter
ev. garnalen
bamboescheuten
champignons
doperwten
paksoi
broccoli

 



Snijd het uitje in stukjes. Maak ongeveer 2 deciliter bouillon van bouillonblok (doet er niet toe welke).

Klontje boter in andere pan, ui erbij, op laag vuur glazig laten worden.

Roer de rijst er doorheen. De warme bouillon erbij en alles op een plaatje zetten. Beetje zout erin.
Deksel op de pan. Vuur laag houden.

Wanneer het klaar is, is afhankelijk van het soort rijst. Reken op ergens tussen de twintig en dertig minuten. Mocht het langer duren: geen punt, alle ingredienten zijn koud en kunnen er dus op elk moment worden bijgevoegd.

Haal nu net zoveel rijst uit de pan als je denkt te gaan eten (de rest bewaren tot een andere keer, kan in de vriezer).

Gooi er wat dingen doorheen die je lekker vindt en waarvan je hoopt dat ze met elkaar combineren.
Mijn favoriet: garnalen met bamboescheuten (blik, te koop in de supermarkt) en gesneden champignons. Door de rijst roeren en even warm laten worden.

Klaar!

Erwten kunnen er ook in. En paksoi. En broccoli. En waarschijnlijk nog wel meer.

19:38 Gepost door trudy van leeuwen in rijst gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-04-11

Sate Oedang Pedis

Sate Oedang Pedis

 

Pittige geroosterde garnalen

De grote garnalen komen uit de diepvries van de visboer. Ze zijn van het soort 11/13: dat betekent dat er 11-13 in een kilo gaan. Ze zijn er nog een maatje groter (8/10), maar die heeft hij zelden in voorraad, want heel prijzig.

Ik maak ze schoon door de kop er af te halen en met een wildschaar de rug in te knippen. Dan kan het pantser er wat makkelijker af en is het simpel om het darmkanaaltje te verwijderen.

  • 4 grote garnalen, schoongemaakt, op een stokje
  • sap van een halve citroen
  • knoflook uit de knijp
  • plantaardige olie

Marineer de garnalen een uur in deze ingrediënten. Maak ondertussen deze pittige tomaten-sojasaus.

  • 2 rijpe vleestomaten (of 6 tasty toms)
  • 1 klein sjalotje, fijn gehakt
  • 2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt
  • 1 rode peper in ringetjes, zonder zaadjes
  • 1 el gewone azijn
  • 1 tl sambal goreng
  • 1/2 tl serehpoeder
  • 1 el plantaardige olie
  • 2 el donkere sojasaus
  • 1/2 el lichte sojasaus

Ontvel de tomaten en maak ze schoon. Maak er een puree van in de blender of keukenmachine met de sjalot en de knoflook. Bak deze puree in wat olie in een sauspannetje of wok. Eerst even hoog, dan wat lager tot er wat vocht is verdampt. Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat nog 10 minuten pruttelen. De saus moet pittig zoetzuur zijn. Voeg eventueel een snufje suiker toe.

Rooster de garnalen op een hete grillpan (uiterlijk) 2-3 minuten aan elke kant. Pas op: ze worden bij te lange verhitting snel taai. Opdienen met de warme saus.

Nasi Goreng Djawa

Even in telegramstijl. De boemboe (kruidenmengsel):

  • 4 teentjes knoflook
  • 1 uitje
  • duim verse gember
  • 1 tl trassi
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl laospoeder
  • 2 tl sambal (goreng)
  • olie

Verder:

  • 200-250 gr rijst
  • een halve paksoi
  • een halve bos selderij-blad
  • 2 eieren voor een omelet
  • olie
  • 1 el lichte sojasaus
  • korianderblad

Kook de rijst en laat een beetje afkoelen. Maak de omelet. Maak de boemboe in de wok (eerst ui, gember en knoflookf ruiten, dan de rest er bij).  Meng de paksoi door de boemboe tot de kool een beetje gaar is. Doe de rijst er bij en bak deze mee. Meng het ei in stukjes, de selderij en de sojasaus er op het laatst door. Bestrooi met korianderblad.

NB: de trassi heeft een sterke smaak, lust je dat niet, laat dan weg.
NB: de recepten vragen om ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout), maar ik prefereer de Chinese soja-sauzen.

22:47 Gepost door trudy van leeuwen in rijst gerechten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |