26-04-11

Kippesoep

Ingrediënten:

2,5 l water
5 kippenbouillonblokjes
500 gr kipfilet
2 flinke kippenborsten
1 dunne prei
eventueel een kruidenbuiltje

Bereidingswijze:

Breng het water aan de kook. Snijd intussen de kipfilet fijn.
Voeg aan het kokende water de bouillonblokjes toe. Draai het
vuur laag. Vanaf hier mag de soep NIET meer koken. Voeg de kipfilet,
de kippenborst en het kruidenbuiltje toe. Laat de soep 2 a 3 uur trekken.
Haal na ongeveer 2 uur de kippenborst eruit en haal het vlees van het
bot en doe het vlees terug in de pan. Snij de prei in dunne ringen
en voeg deze toe. Verhit de soep nog kort tegen de kook aan. (ongeveer
20 minuten) Afsmaken met peper en zout.

12:35 Gepost door trudy van leeuwen in recepten van soep | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-04-11

Vissoep

                                     

Suggestie: deel 1 koken, afmaken voor 1 persoon, rest invriezen tot je een keer twee mensen te eten krijgt. of anders in drie porties voor jezelf.
Maar het maakt geheid indruk op anderen (vandaar).

1 grote ui
2 aardappels (ongeveer 300 gram, geschild en in stukjes kan ook uit het koelmeubel)
fijne soepgroente (uit koelmeubel, 300 gram)
1 blik gepelde tomaten
2,5 dl droge witte wijn
3 eetlepels (olijf)olie
1 laurierblad
1 eetlepel citroensap
2 theelepels Italiaanse kruiden (potje van Silvo)
2 visbouillontabletten
1 bekertje crême fraiche
4 takjes peterselie
1 pak diepvries koolvis van 2 x 2 ons
brood
50 gram geraspte kaas

 



Voorbereidingen: ontdooi de vis (kan een paar uur duren). Voor 1 persoon heb je 100 gram nodig.

Als de vis ontdooid is in blokjes snijden, bestrooien met zout en peper, besprenkelen met citroensap en ergens wegzetten waar de katten er niet bij kunnen.

Ui snipperen. Als snijden geen probleem is: aardappel schillen en in blokjes snijden. Anders het supermarktzakje openen.
Peterselie fijn knippen (voor 1 persoon 1 takje, als je drie gasten hebt: alles).

In grote pan de olie verhitten. Ui, aardappelblokjes en soepgroenten ongeveer 5 minuten zachtjes bakken, af en toe omscheppen.

Toevoegen: het hele blik gepelde tomaten (met vocht), de wijn, laurierblad, Italiaanse kruiden, bouillontabletten en 1 liter water.

Soep aan de kook brengen en ongeveer een half uur zachtjes laten koken.
Ev. met houten lepel tomaten fijn maken.

Let op: dit is het moment om te bedenken wat je direct wilt gebruiken en wat je wilt invriezen.

Hierna alleen doorgaan met wat bedoeld is voor onmiddellijk gebruik (als je er zelf twee dagen van wilt eten, kan dat natuurlijk wel - hoogstens neemt de knapperigheid wat af).

Crême fraiche door de soep roeren - in verhouding dus. Voor de volledige soep het hele bekertje, anders rekening houden met hoe groot de portie is.
Ook de blokjes vis (100 gram p.p.) toevoegen.
Met deksel op de pan nog ongeveer 8 minuten zachtjes gaar koken.

Soep op smaak brengen met zout en peper. Peterselie erdoor roeren, wat geraspte kaas er overheen.

Serveren met geroosterd brood met boter.

19:42 Gepost door trudy van leeuwen in recepten van soep | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-04-11

Kastanjesoep

Ingrediënten:

1 takje rozemarijn
400 gr gave gepelde kastanjes
1 teen knoflook
drupje olijfolie
1 liter bouillon
snufje cayenne

Bereidingswijze:

Bak de knoflook en de rozemarijn samen in de olie
totdat de knoflook kleurt.
Doe de bouillon erbij en breng aan de kook. Houd
een gedeelte van de kastanjes achter en doe de
rest bij de soep. Laat 5 minuten koken. Vis de
rozemarijn eruit, druk de kastanjes fijn (met de
stamper) en pureer de soep. Draai het vuur uit.
Verbrokkel de resterende kastanjes en laat ze
in de soep warmen. Breng op smaak met cayenne

17:19 Gepost door trudy van leeuwen in recepten van soep | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |